Creació de la moneda social

La creació de la moneda és un dels assumptes més controvertits de l’economia capitalista actual. En aquest escrit volem aprofundir en les motivacions i les implicacions de la creació de la moneda en el nostre sistema.

Introducció

A l’Ecoxarxa del Bages vam consensuar en assemblea dos mecanismes per crear la nostra moneda, les hores.
Un membre de la xarxa pot aconseguir les primeres 24ℏ canviant-les per euros, a raó de 10€ = 1ℏ. Passat aquest límit, ja no se’n poden adquirir més d’aquesta manera.
Després d’haver venut productes o serveis a la xarxa, un membre pot gastar hores fins a quedar-se en negatiu. El límit d’endeutament permès per un usuari és inicialment zero. Quan ha venut per valor de 1ℏ es pot endeutar fins a -1ℏ, quan ha venut per 2ℏ, fins a -2ℏ i així fins al límit absolut de -24ℏ a partir del qual ningú es pot endeutar.

Creació per intercanvi amb euros

En primer lloc cal recalcar que aquest mecanisme és purament inicial. Quan haguem creat totes les hores que necessitem per tenir un mercat fluït, això és 24ℏ per membre, ja no en crearem més. Les hores només aniran recirculant d’un compte a l’altre.

El fet de canviar hores per euros és una forma natural de fer néixer les hores amb valor. Els euros són la principal moneda que fem servir totes les persones de la xarxa. Els utilitzem diàriament per cobrir totes aquelles necessitats que no podem cobrir dins la xarxa, que de moment són la majoria. Canviant euros per hores podem transferir el valor dels euros a la nostra moneda social.

Els euros recollits d’aquesta manera van a una caixa comuna. La comptabilitat d’aquesta caixa és absolutament transparent. A través de l’usuari HORA0001 del CES pots saber en tot moment l’estat de la caixa.

Utilitzem aquests euros per recolzar la moneda creada i alhora millorar el nostre entorn. El primer projecte que tenim consisteix en una petita instal·lació de plaques solars de manera que alguns membres de la xarxa -informa-te’n si t’interessa!- puguin reduir la seva dependència energètica i per tant també econòmica. Aquests euros doncs no els gastem en cap fungible, sino en valors que serveixen per a recolzar la moneda i que a més tinguin algun rendiment social o ecològic.

Però comprar hores en euros per deprés gastar les hores no és el mateix que gastar directament els euros? Doncs no. És el mateix per a tu, que gastes euros i reps un producte o servei. El venedor també rep la seva compensació, però en una moneda que només gastarà en àmbit local. Els euros formaran part íntegrament d’una inversió socialment productiva. És a dir, aquesta moneda actua dues vegades: per a comprar el producte i per a la inversió col·lectiva. Això és màgia? No, és creació de moneda, un mecanisme que els bancs han aprofitat durant molt per al seu benefici i que ara volem girar-li la truita. Però no ens podem passar: si creem més moneda de la realment necessària això li faria perdre valor i el sistema deixaria de funcionar. Per això hem de limitar la quantitat de moneda que creem.

Actualment hem creat així poc més de 150ℏ, és a dir, menys de 2ℏ per participant. Tenim marge per crear-ne més, i de fet creiem que el sistema funcionarà més fluidament quan hi hagi més moneda social en circulació.

Creació per endeutament

Quan un compte es queda en negatiu aquest saldo negatiu és moneda creada que està en circulació per la resta de comptes. El valor d’aquesta moneda reposa en el compromís del membre a treballar per la xarxa i tornar a zero i eventualment en positiu permetent que una altra persona estigui en negatiu, i en la confiança de la resta de que això serà així.

Una molt bona característica d’aquest sistema és que la moneda es crea de forma absolutament descentralitzada i en el precís moment que s’ha d’utilitzar.

Per a que ningú entri, gasti i marxi, tenim un sistema ben clar i objectiu per a que cada persona es guanyi aquesta confiança. Es tracta de demostrar que hi ha voluntat i capacitat de produir béns o serveis demanats per la gent de la xarxa. Així gradualment i d’acord amb la quantitat de béns o serveis venuts, es va augmentant la capacitat d’endeutament fins al límit absolut de -24ℏ. Aquest procés és prou ràpid: la majoria dels membres més actius de l’ecoxarxa ja hi han arribat.

No hem de pensar que tenir el compte en negatiu és un estat excepcional. Forma part del funcionament correcte de l’ecoxarxa i hem d’aprofitar també aquest mecanisme de creació de moneda. De fet hi ha monedes socials que funcionen només amb aquesta forma de crear moneda.

Per acabar

Tenim, al nostre entendre, un sistema clar i fiable per a la creació de moneda social del que podem treure-li molt suc. Però per a que funcioni amb tot el seu potencial hem de perdre l’al·lèrgia a canviar hores per euros i la vergonya de tenir el compte en negatiu.

Si creus però que hi ha aspectes que cal canviar o que hi ha d’haver altres maneres de crear les hores no dubtis en proposar-ho a l’assemblea.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.