La Moneda Social del Bages duplica números durant el 2019

Esperant un fred que no arriba s’acaba el 2019, novè any de moneda social al Bages, i és doncs moment de fer balanç. Mostrarem algunes xifres que resumeixen i refreden centenars d’intercanvis fets dins l’Ecoxarxa: amb uns altres valors, amb una intenció transformadora i comunitària, arrelada al territori, personal. Coses que són impossibles de quantificar.

2019, un any de creixement explosiu

Els nombres indiquen que aquest ha estat, amb diferència, el millor any pel que fa a l’ús de la moneda social al nostre territori. La següent gràfica mostra en columnes blaves el número total d’intercanvis fets els últims tres anys, mentre que la línia vermella conta la suma total d’hores intercanviades cada any.

Evolució dels moviments en Moneda Social

Durant el 2019 s’han fet un total de 2707 intercanvis en moneda social. Per a fer-nos una idea, això són una mitjana de 7,4 intercanvis cada dia o 52 intercanvis setmanals. Si ho comparem amb el 2018, hem fet pràcticament el doble d’intercanvis. Si enlloc del nombre d’intercanvis ens fixem amb la quantitat de moneda que ha circulat, trobem nombres molt similars. Un total de 5346 hores intercanviades al llarg del 2019, més del doble que l’any anterior, i una mitjana de 14,6 hores diàries o 102 hores setmanals.

L’Ecoxarxa del Bages està deixant mica en mica de ser un experiment simpàtic per a convertir-se en un petit exemple de que és possible fer les coses d’una altra manera, radicalment diferent, també en l’àmbit de l’economia. 

Mes a mes

Com es reparteixen aquests intercanvis al llarg de l’any?

Intercanvis en moneda social el 2019

Observem en aquesta gràfica que no hi ha excessiva estacionalitat en el moviment de moneda social. Fins i tot els mesos d’estiu, tradicionalment fluixos, fan xifres similars als altres. L’abril és un pic artificial degut al cobrament de la quota de participació d’una hora a tots els comptes actius de l’ecoxarxa. Fora d’això, podem comprovar com l’ús de la moneda social és estable al llarg de l’any, amb més de 200 intercanvis i 400 hores intercanviades cada mes, i no pas lligat a esdeveniments concrets. Això ens diu que realment estem fent servir la moneda social de forma quotidiana.

El punt d’intercanvi

A què es deguda aquesta explosió? Les estadístiques del 2019 dupliquen les de l’any anterior gràcies al projecte iniciat a l’octubre de 2018 i que ha estat funcionant ininterrompudament tot aquest any: El Punt d’Intercanvi, el PI pels amics. Cada dimarts a la tarda el PI ha estat l’espai de trobada i d’intercanvi de productes que l’Ecoxarxa necessitava. El PI ha fet 562 compres i 710 vendes, un total de 1267 intercanvis: vora un 47% del total de l’Ecoxarxa. En hores, el PI ha comprat per valor de 1124 hores i ha venut per valor de 1060 hores, que resulta en un total de 2184 hores intercanviades, un 40% del total de l’Ecoxarxa. Així doncs, és clar: El PI és el responsable de l’augment explosiu de l’ús de la moneda social. Això ha estat possible gràcies a la gran feina de dinamització que han fet les dues persones que hi han estat treballant i a la col·laboració de totes les persones que formem part de l’Ecoxarxa en forma de la quota anual d’una hora. Moltes gràcies!

Fora del PI

Si filem una mica més prim, però, ens podem preguntar: què queda de l’Ecoxarxa sense el PI? La resposta és que, tot i descomptant el creixement degut directament al Punt d’Intercanvi, l’ecoxarxa també creix! La següent gràfica mostra, per una banda, el nombre d’intercanvis fora del PI (columna blava) i al PI (columna verda), de manera que la suma del blau i el verd és el nombre total d’intercanvis. L’àrea vermella representa la quantitat d’hores intercanviades fora del PI, mentre que la groga són les hores intercanviades amb el PI. Novament la suma de les àrees vermella i groga és el total d’hores intercanviades.

chart (1).png

Veiem que, descomptant el punt d’intercanvi, hi ha hagut gairebé un 40% més d’intercanvis el 2019 que el 2018: de 1038 a 1440. Pel que fa a la quantitat d’hores intercanviades, el canvi és encara més significatiu, i el creixement és de més del 75% fora del PI: de 1772 a 3162. Així doncs, l’ús de la moneda social creix gràcies al PI, però també fora del PI!

Això és tot per aquest any. El proper arriba amb reptes encara més importants que l’anterior i amb la il·lusió de crear una cosa transformadora de veritat!

Bon any nou i feliç intercanvi!

One response to “La Moneda Social del Bages duplica números durant el 2019

  1. Retroenllaç: La moneda social del Bages creix vora un 30% l’any de la pandèmia (i més dades) | Ecoxarxa del Bages

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.