S’ha acabat el 2020, desè any de la moneda social del Bages, les hores, i és el moment de fer balanç. La moneda social és un instrument per a crear, mica en mica, una economia alternativa al capitalisme; més justa, al servei de les persones i respectuosa amb el territori. Aquest any hem vist trontollar el sistema. Hem vist com els supermercats podien buidar-se en qüestió d’hores. Que el plat a taula de la majoria de nosaltres depen d’un complex entramat industrial que és molt fràgil quan falla alguna peça de l’engranatge. Per això hem vist un interès creixent en la moneda social del Bages, que ha superat la prova amb bona nota.
A continuació mostrem amb dades i gràfics la quantitat de moneda social que ha circulat per l’Ecoxarxa del Bages. Però cada transacció en moneda social és molt més que un intercanvi: aquest any més que mai, ha estat moltes vegades un antídot contra la paràlisi que ens provocava la pandèmia i les mesures d’aïllament. Un exemple de que hi ha alternatives. Un recordatori de que tot i confinades, no estem aïllades, sino que som una xarxa potent de suport mutu amb la que podem confiar. Una aposta per l’agricultura de proximitat com a única estratègia per a assegurar l’abastiment de menjar, i així amb la resta d’oficis, cures i productes bàsics.
2020: creix l’interès per la moneda social
Comencem amb la suma de la moneda social que ha circulat el 2020, vista amb la retrospectiva dels darrers anys:
Després d’un temps de cert estancament, el 2019 va ser l’any de l’explosió de la moneda social deguda al Punt d’Intercanvi. El 2020 no només ha aguantat les xifres ja impressionants de l’any anterior sino que ha augmentat un 29% amb un total de 6875ℏ intercanviades. Aquesta xifra és realment sorprenent tenint en compte que les restriccions imposades per la pandèmia han dificultat molt les trobades per a realitzar els intercanvis. Especialment els Mercats de l’Estraperlo, que eren -i seran!- un espai de trobada i de dinamització de la moneda social on tenien lloc una part important dels intercanvis i que aquest any pràcticament els hem hagut d’anul·lar tots. Així doncs, felicitats a tothom qui ho ha fet possible!
La pandèmia ens fa buscar alternatives

Si mirem mes a mes, veiem que el confinament no va fer sino augmentar els intercanvis en moneda social, amb un augment sostingut dels números des de març a juny. Eren dies de por, incertesa i cues els dimarts davant la porta del Punt d’Intercanvi que es va convertir en un dels pocs llocs on, tot i les estrictes mesures d’higiene i distanciament, es respirava una certa humanitat. Tot plegat ens va fer adonar com d’essencial és aquest projecte. Amb l’arribada de la calor, la retirada del virus i la tornada a la nova normalitat també es relaxava una mica l’aposta per la moneda social. La tardor va començar amb una remuntada espectacular amb un setembre rècord amb 1000ℏ intercanviades en un sol mes, i que ens recordava que aquest renovat interès per l’economia local no va ser només un miratge. Els següents mesos de l’any han continuat amb bons números si bé no tant espectaculars. Al fons es veu una línia amb un to més fluix que indica que la tendència és ascendent: també al llarg d’aquest any 2020, cada vegada més productes i serveis s’intercanvien amb moneda social.
El Punt d’Intercanvi és el motor
Com ha estat possible doncs aquest augment de la moneda social tot i els mercats anul·lats, assemblees aplaçades, la impossibilitat de trobar-nos i l’aplaçament de tantes activitats? Una resposta és aquesta aposta que molta gent hem fet per l’economia local, però l’altra té nom i lloc: és el Punt d’Intercanvi, el PI, situat dins l’Ateneu popular la Sèquia al barri antic de Manresa. Vegem-ho amb xifres:

Els moviments del PI aquest 2020 han estat de 4030ℏ, cosa que significa un increïble creixement del 85% respecte l’any anterior i un 59% de tota la moneda social intercanviada dins l’Ecoxarxa. El total intercanviat fora del PI retrocedeix una mica -un 9%- respecte l’any anterior, cosa que s’explica per les restriccions i que, amb tot, és una xifra prou bona.

Si mirem mes a mes, veiem que ha estat al PI on s’ha mantingut l’activitat durant el confinament i que en canvi els mesos de llibertat de moviments han permès l’ús de la moneda social fora del PI. Gràcies a les que han estat obrint el PI cada setmana sense ni una sola excepció en un any tan difícil!
La moneda social del Bages va néixer el 2011, aviat farà 10 anys, filla de la crisi encetada el 2008. Després d’uns anys de certa bonança per al capital, el virus ha precipitat una crisi que no s’acaba amb el 2020 i que, de fet, amb tota probabilitat s’agreugerà els propers mesos i anys. Les lliçons apreses i la xarxa que hem creat tot aquest temps han de servir per a proposar una alternativa econòmica viable, que pugui satisfer les necessitats de totes les persones que s’hi sumin i que potser no tindran altra opció. Preparem-nos!