Canvis entre hores i euros a l’Ecoxarxa

L’assemblea de l’Ecoxarxa del Bages volem presentar un nou instrument amb el que esperem que la moneda social del Bages sigui més útil pel dia a dia dels membres de l’Ecoxarxa i per tant més transformadora. És una mesura que portem madurant des de la Jornada Assembleària de principis d’any a Avinyó, que posarem en pràctica des d’ara mateix i que estarem revisant atentament aquests primers mesos per veure si funciona com esperem.

Aquí va la proposta:

Canvis entre euros i hores

 • Tot membre de l’Ecoxarxa pot canviar € per hores al Punt d’Intercanvi a a raó de:

11€  ⇨  1ℏ

 • Tot membre de l’Ecoxarxa amb saldo superior a 100ℏ pot canviar hores per euros al Punt d’Intercanvi previ avís fins a quedar-se a 100ℏ a raó de:

  1ℏ  ⇨  9€

Per què fem això d’aquesta manera?

 • Perquè els productors puguin estar segurs que el seu saldo d’hores els podrà servir tot i que eventualment no trobin suficient oferta dins l’Ecoxarxa.
 • Perquè les persones que vulguin ajudar l’Ecoxarxa i la moneda social, però no puguin participar-hi amb els seus productes o treball, també puguin entrar-hi i recolzar-ho intercanviant euros.
 • En cada operació hi ha un recàrrec del 10%. Aquest recàrrec té un doble objectiu:
  • Suposa un benefici pel Punt d’Intercanvi que ens permetrà anar fent créixer el projecte i el moviment.
  • Incentiva que la moneda es quedi dins l’Ecoxarxa i no es canvïi per euros innecessàriament, tant d’entrada com de sortida.
 • Aquest doble recàrrec del 10% és similar al marge comercial de les botigues convencionals en €, que sol rondar el 20% i per tant és una quantitat que pensem raonable.
 • Només es permet el canvi a euros per a saldos de més de 100ℏ perquè així podem garantir que tindrem euros suficients per tothom qui ho reclami i perquè aquest és un mecanisme que volem que sigui només per a casos que acumulen moneda local.

Preguntes

No hi altres maneres hi ha d’aconseguir hores?

Totes les de sempre! La primera i principal és oferir els teus productes o serveis i estar atenta al whatsapp de serveis per si pots satisfer alguna demanda. Mira el document d’acollida! També pots comprar productes seleccionats pel PI (tipus arròs, sucre, sal, cafè) que no estan disponibles dins l’ecoxarxa, en aquest cas a 1ℏ=10€.

Quan val doncs una hora?

Una hora val, des de l’inici, una hora de treball. Això és una quantitat una mica difusa perquè depèn de moltes coses, però més difús és dir “un euro”. De moment a la pràctica segueix sent, com sempre (i mentre la inflació dels € no es dispari), el canvi 1ℏ = 10€.

No desvirtua això l’essencia de l’intercanvi?

Les hores i els euros conviuen i s’intercanvien i això és inevitable. Per tant pensem que és millor pendre partit d’aquesta realitat. Pensem que aquesta mesura pot incrementar l’ús de la moneda social i a la llarga tenir més oferta i tenir més gent vinculada i, així, que cada vegada rodi més la moneda social i menys els euros. La nostra moneda és una eina per la transició, mica en mica, entre una economia globalitzada i mediada pels bancs a una economia local i autogestionada.

Com es contabilitza això? És transparent?

Aquests canvis entre € i ℏ els farem a través del compte HORA0001. El saldo d’aquest compte, que tothom pot consultar a l’IntegralCES, reflecteix en tot moment la caixa d’€ que té el PI per als canvis (en negatiu). La taxa del canvi (el 10%) es transferirà trimestralment al compte del PI (HORA0500).

D’on surten els € inicials?

De la bossa que tenim de la gent que ha anat comprant ℏ per €. Cadascú podia comprar-ne un màxim de 50ℏ. Aquest mecanisme deixa de ser vàlid i la única manera de comprar ℏ per € serà al PI.

Al final, si veiem que la mesura no va en la direcció que esperem, sempre som a temps de canviar-la o treure-la! I si tens alguna altra pregunta o comentari, parlem-ne al sobretaula del proper Mercat de l’Estraperlo o vine a la propera assemblea!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.